Hammaslääketieteen opiskelijoiden ikähaitarista hahmottaa kuinka erilaisista elämäntilaista opiskelupaikan voi saada suhtautumalla sisulla ja suunnitelmallisuudella valintakokeisiin valmistautumiseen. Syksyllä koulunsa aloittaa viime kevään abiturientteja, jotka ovat jo lukiossa osanneet päämäärätietoisesti satsata tarvittavien aineiden opiskeluun.
Kurssin joukossa on alanvaihtajia, perheellisiä sekä välivuosien elämänkokemuksilla rikastuneita, jotka ovat taiteilleet harjoitteluun tarvittavan ajan aiemman opiskelupaikan, lastenhoidon tai työssäkäynnin oheen. Vinkkipakin tässä osassa pohditaan harjoittelussa käytettäviä materiaaleja sekä tekijänsä näköistä toimintasuunnitelmaa.
Opiskelusuunnitelma
Oman oppimisensa aikatauluttaminen on kannattavaa. Sen avulla voit suunnitella säännöllisen harjoittelurutiinin, mikä helpottaa arkea, kun vapaalla ei tarvitse pähkäillä pitäisikö aikaa vielä käyttää lukemiseen. Lukusuunnitelma auttaa tekisi sitten mieli vetkutella kirjan avaamista tai vetää viikon työmäärä överiksi.
Opiskelusuunnitelman hahmottelussa kannattaa huomioida paljonko opiskeltavaa materiaalia on ja kuinka paljon aikaa sinulla on viikoittain käytettävissä opiskeluun. Lukiolaisena voit ottaa ilon irti koulun tarjoamista kursseista ja opiskella huolella tarvittavia asioita jo lukioaikana. Kaikki lukiossa tehty työ on pois siitä, kuinka paljon sinulla on opiskeltavaa riittävään osaamistasoon lukion jälkeen. Ennen kaikkea kannattaa satsata treeni vaikeimmilta tuntuviin asioihin. Heikkouksia voi kehittää. Mukavalta tuntuvat asiat osaat jo!
Opiskelusuunnitelman voi toteuttaa monella tapaa. Itse suosin opiskeltavien osa-alueiden jakamista kalenteriin eri päiville. Tämä suojasi siltä, etten jäänyt laskemaan lämpöfysiikan tehtäviä liian moneksi päiväksi, jotta sähkömagnetismin laskuillekin jäi aikaa. Eräänä pääsykoekeväänä puolestaan väritin kalenterista harjoitteluun käyttämäni kellonajan.
Unelman tavoitteluun käytetyn ajan näkeminen visuaalisesti oli yhtä palkitsevaa kuin to do -listan yliviivaaminen. Käytin jonain vuonna pääsykokeisiin lukiessani työkaluna myös oppimispäiväkirjaa, johon listasin ylös fiiliksiä ja päivän aikana opiskelemani asiat. Kuten huomata saattaa, nautin paperista ja kauniista kynänjäljestä suunnitelmia tehdessäni. Oma fanikuntansa on myös erilaisilla puhelinsovelluksia, joilla saa helposti koottua tilastoja ajankäytöstään.
Millä materiaaleilla harjoitella tutun lukiokirjan läpi laskemisen jälkeen?
Hammaslääketieteen valintakoe on viime vuosina pohjautunut lukion fysiikan, biologian ja kemian kurssien oppimääriin sekä valintakokeen aineistoihin. Kurssikirja voi alkaa tuntua ennalta arvattavalta viimeistään ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Koin hyödylliseksi muihin kirjasarjoihin tutustumisen pääsykokeisiin treenatessa. Lukion kirjasarjoja ja kaupallisia harjoittelumateriaaleja voi olla pääkirjaston lisäksi olla lainattavissa yliopistojen kirjastoista, joista niitä saa lyhemmällä jonotusajalla.
Erityisen lämpimästi suosittelen vanhoilla pääsykoetehtävillä harjoittelua. Yliopistojen sivuilta tai niiden yhdessä ylläpitämiltä yhteishakusivustoilla kannattaa tutustua lääketieteiden valintakoearkiston lisäksi diplomi-insinöörien, farmasian, biologian, fysiikan ja kemian aiempien vuosien valintakoetehtäviin.
Valintakokeessa voidaan testata myöhempinäkin vuosina vastaavien juonikuvioiden osaamista, joten aiempiin tehtävätyyppeihin tutustuminen kannattaa. Valintakoetehtävissä vaikeustaso usein myös kohoaa verrattuna lukiokurssien materiaaleihin. Samoin kuin urheilussa haastavampaa vastustajaa vastaan pelaaminen kehittää taitavammaksi.
Vinkkipakin kolmannessa osassa on tarjolla inspiraatiota valintakoetreeniin sopivista opiskelutekniikoista.