Ihmiset

DenttariKuinka hammaslääkäristä tuli unelma-ammattini

20.2.2019

Haave lääkärin ammatista alkoi kehkeytyä yläasteen biologian tunneilla ja idea vahvistui katsoessani lukioikäisenä Greyn anatomiaa. Vaihtoehtoisia unelma-ammatteja oli lukiossa muitakin ja ehkäpä tästä syytä en tullut kohdentaneeksi opiskelua lääketieteiden valintakokeen kannalta tärkeisiin aineisiin. Hammaslääkäriksi opiskelua en lukiolaisena vielä miettinyt. En tiennyt alasta paljoakaan, joten en vielä silloin ollut osannut kiinnostua siitä.

Abivuoden jälkeen aloitin toimintaterapian opiskelun ja syksyn aikana kipinä lääketieteen opiskelua kohtaan vahvistui. Anatomian ja fysiologian kurssi oli todella mielenkiintoinen ja halusin oppia lisää asioista, joista kurssia opettanut lääkäri kertoi. Tuntui rohkealta päätökseltä jättää koulu kesken ja alkaa lukea lääketieteen pääsykokeisiin, kun onnistumisesta ei ollut takuita. Olen kuitenkin ollut onnekas ja sain kotoa paljon tukea ja kannustusta unelman tavoitteluun.

Harjoittelin pääsykokeen sisältöjä itsekseni sekä aikuislukiolla ja syksyllä pääsin aloittamaan opinnot luonnontieteellisessä tiedekunnassa biologian parissa. Veto lääketieteen opiskelua kohtaan säilyi ja hain kouluun useamman vuoden. Hakuvuosien aikana ystäväpiiriini kerääntyi muitakin pääsykokeisiin valmistautujia ja hammaslääketieteelliseen hakevien ystävieni innostus sai minut ensimmäisen kerran todella pohtimaan hammaslääketiedettä vaihtoehtona. Alaa tarkemmin googlettaessani huomasin, että ammatissa yhdistyivät monet minulle merkitykselliset asiat.

Vastaani on tullut lausahdus, jonka mukaan hammaslääkärin ammatti yhdistää lääkärin, insinöörin ja taiteilijan työnkuvaa. Suun alueen erikoislääkärinä on mahdollista auttaa niin kovan säryn kuin esteettisten toiveiden kanssa. Tässä ammatissa pääsee perehtymään työmateriaalien kemiaan ja käyttämään hienoa teknologiaa. Koulutus kehittää myös kädentaitoja ja taiteellista silmää, sillä esimerkiksi paikatun hampaan on tärkeää kestää purentavoimia, tuntua hyvältä ja näyttää kauniilta. Kuvataiteiden ja käsitöiden lisäksi psykologiaan perehtyminen on aina kiehtonut.  Hammaslääkäri kohtaa paljon erilaisia ja eri ikäisiä ihmisiä ja sosiaalista silmää voi työpäivän aikana käyttää niin hammashoitopelon lieventämisessä kuin terveellisiin elämäntapoihin motivoimisessa. Työn sosiaalisuutta lisää sekin, että työparina on usein hammashoitaja, jonka kanssa työpäivän tapahtumat voi jakaa.

Päätin vaihtaa liigaa pääsykokeissa ja valitsin hakukohteeksi hammaslääketieteen. Opiskelujen alku tuntui unelmien täyttymykseltä ja sama onnentunne on yllä vieläkin. Alkuvuosien lääketieteen kursseilla oli kiinnostavaa saada kokonaiskuvaa elimistön toiminnasta ja nyt klinikkavaiheen alussa olen oppinut päivittäin uutta siitä mitä kaikkea hammaslääketiede pitää sisällään. Syksyn kouluviikot ovat liitäneet nopeaa fantomin askareissa sekä luentosalissa teoriaa ja työelämän tarinoita kuunnellen. Olenkin miettinyt viime aikoina, milloin olen viimeksi pitänyt opiskelusta näin paljon.

Julia Rousu

Kirjoittaja on hammaslääketieteen kolmannen vuoden opiskelija Oulusta.

Lue myös
Etsitkö näitä?