Voisiko olla sellainen järjestely, jolla tuettaisiin työuransa alussa olevaa kollegaa? Keskiössä olisivat työelämään sopeutuminen ja jaksamisongelmien helpottaminen. Tällaista ehdotettiin eräässä toukokuun valtuustossa jätetyistä useista valtuutetun aloitteista. Malli tarjoaisi ohjeita työpaikalla toteutettavaan ohjaukseen, tukisi hammaslääkärin ammattiin kasvamista ja toimisi työpaikoilla ohjaavien seniorien apuna, aloitteen jättäjä täsmensi.
Valtuuston aloitteet ovat yksi Hammaslääkäriliiton valtuutettujen vaikuttamiskanavista. Niiden avulla on helppo nostaa tärkeiksi kokemiaan asioita laajempaan keskusteluun. Valtuutetut ovatkin olleet aktiivisia, ja aloitteita on tehty lähes jokaisessa valtuuston kokouksessa.
Joka työyhteisössä nimetty ohjaaja ei ole vielä itsestäänselvyys. Tämän vuoden kesäkandikyselyyn vastanneista 69 prosentilla oli kirjallisesti nimetty ohjaaja. Hyvin järjestetty perehdytys vaikutti kesätyöpaikan valintaan jonkin verran, melko paljon tai erittäin paljon 57 prosentilla. Nuori hammaslääkäri 2021 -tutkimukseen vastanneista 53 prosentilla oli perehdyttäjä ensimmäisessä työpaikassaan. Samassa tutkimuksessa yksityiselle sektorille siirtymisessä nousi esiin huoli konsultaatiomahdollisuuksista.
Elämän ja työuran eri vaiheissa ihmisillä on erilaisia vahvuuksia ja myös erilaista tuen tarvetta. Tämä ilmenee hyvin myös valtuutetun aloitteesta; kaivataan apuja toisaalta uran alussa olevan hammaslääkärin sopeutumiseen työelämään ja toisaalta taitoja ja keinoja ohjaajalle selvitä tehtävästään. Työpaikoilla on tärkeää ymmärtää ohjaus osana työyhteisön vastuita, panostaa ohjaajien osaamiseen ja muistaa, että myös ohjaaja kaipaa tukea.
Monin paikoin ohjaajien työn merkitys on huomioitu. Koulutustakin on saatavilla. Apollonian järjestämä ohjauksen ja pedagogiikan sarjakurssi alkaa keväällä. Yliopistot järjestävät koulutusta erikoistujien ohjaajille, samoin esimerkiksi Pohjois-Suomen yhteistyöalue. Lääkärisopimuksessa ohjaustehtävät on huomioitu palkkauksessa; suoritteiden väheneminen huomioidaan suoritekompensaatiolla ja lisäksi ohjaaja saa tehtävälisää ohjaustehtävästään.
Hyvin järjestetty perehdytys ja tasokas ohjaus on koko työyhteisön etu. Sillä on selkeä vaikutus työpaikkojen houkuttelevuuteen, mutta myös merkittävä vaikutus hammaslääkärityövoiman pysyvyyteen ja koko työyhteisön hyvinvointiin. Ohjaajalle luvassa on puolestaan vaihtelua omaan työnkuvaan ja mahdollisuus kehittää vuorovaikutustaitoja ja syventää omaa osaamistaan.
Anna Chainier
Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri
Lisätietoja ohjauksen ja pedagogiikan sarjakurssista: www.apollonia.fi > Koulutus