Lasten ja nuorten varhaisia korjaavia hoitoja suunniteltaessa on tärkeää huomioida, että ne ovat mahdollisimman vähän kajoavia. Mitä nuorempi potilas, sitä enemmän restauroinnissa painotetaan terveen kovakudoksen säästöä, sanoo HLT, EHL Nina-Li Avellán, joka työskentelee HUS:n suu- ja leukasairauksien klinikassa ja Helsingin kaupungin Suun erikoishoidon yksikössä (SEHYK).
Protetiikkaan turvaudutaan lapsilla ja nuorilla esimerkiksi hammastrauman takia tai kun hampaita tai hammaskudosmateriaalia puuttuu sairauden takia tai synnynnäisesti (mm. amelogenesis imperfecta, dentinogenesis imperfecta, MIH, hypodontia, oligodontia). Toimenpiteitä tarvitaan hampaiden/hammaskudoksen säilyttämisen ja purennan toiminnan lisäksi myös ulkonäkösyistä. Hampaiden puutos ja/tai poikkeava ulkonäkö heikentää suunterveyteen liittyvää elämänlaatua, mikä on huomioitava myös nuorilla potilailla.
Kliiniset potilastapaukset korostavat perusteellisen ja pitkälle tulevaisuuteen ulottuvan suunnittelun merkitystä kasvuiässä olevilla potilailla. He tarvitsevat pitkäaikaisen hoitosuunnitelman ja tukea hoitoon sitoutumiseen. Hoito perustuu usean eri erikoisalan hyvään yhteistyöhön. Hoidon riskit on aina myös otettava huomioon.
Hiomattomien hampaiden restauraatio käsityönä
Esimerkiksi nuoret potilaat, joilla on vaikea hammaskiilteen kehityshäiriö, saattavat hyötyä hammasproteettisesta hoidosta keraamisilla rakenteilla. Eräällä esimerkkitapauksen hammastraumapotilaalla hoidon tavoitteena oli, että hän pystyy syömään ja elämään nuoren ihmisen elämää sosiaalisesti hyväksyttynä. Proteettista hoitoa edelsi endodonttinen ja ortodonttinen hoito. Laajat hoitokokonaisuudet kysyvät myös potilaiden jaksamista.
Avellánin mukaan nuoren potilaan restoratiivinen hoito edellyttää erityisen huolellista suunnittelua. Hoidossa vältetään hampaiden hiomista. Hammasteknikon tulee olla taitava, kun hiomattomien hampaiden rakenteet tehdään useimmiten käsityönä, ei koneellisesti jyrsimällä. Prässätty lasikeramia voidaankin sidostaa hampaalle ilman minkäänlaista hampaiden hiontaa. Tulokset ovat olleet hyviä.
Joskus korjaavaa hoitoa tarvitseva lapsi tai nuori tulee lähetteellä hoitoon, mutta häviää vuosiksikin jonnekin. Tänä aikana esimerkiksi hammastraumapotilaan suussa ehtii tapahtua monia muutoksia. Jos implanttihoitoa tai proteettista hoitoa joudutaan odottelemaan potilaan liian nuoren iän takia, keramialla voidaan muotoilla pitkäaikaisväliaikaisesti hampaita. Tällä on suuri vaikutus nuoren itsetuntoon.
– Lasten ja nuorten keraamisten restauraatioiden kuntoutus on toteutettava eettisesti. Hoito on suunniteltava huolellisesti yhdessä muun hammashoitotiimin ja hammasteknikon kanssa. Yhdistelmämuovi on hyvä restauraatiomateriaali joko suoralla tai epäsuoralla tekniikalla, eikä aina välttämättä tarvitse tukeutua keramiaan. Lapsen kasvu on huomioitava hoidon suunnittelussa, Avellán muistuttaa.
Mihin hiomattoman hampaan lasikeraaminen restauraatio sopii?
- hampaan muodon korjauksiin (trauma, hypodontia, oligodontia)
- peittämään/suojaamaan kovakudoksen vauriota tai poikkeavaa ulkonäköä (trauma, AI, DI, MIH)
- korottamaan maitohammas tai pysyvä hammas purentaan (hypodontia, oligodontia,
puhkeamishäiriöt) - korvaamaan hammaspuutos/luomaan hammaskontaktit laajempana kevytsiltana alaleuan premolaarialueella tilanteessa, jossa on jyrkkä Speen kurva ja sivustan avopurenta (hypodontia, oligodontia).
- korvaamaan hammas kevytsiltana yhdellä selkälevyllä tilanteessa, jossa metallirakenne kuultaisi muutoin läpi (trauma, hypodontia, oligodontia)
Lähde: HLT, EHL Nina-Li Avellánin luento Keraamiset restauraatiot nuorille Apollonia Symposiumissa 18.3.2023.