Tässä kirjallisuuskatsauksessa selvitettiin yleisten suomalaisten luonnonmarjojen eli mustikan, puolukan, karpalon ja vadelman sekä tyrnin vaikutuksia suunterveyteen.
Marjojen suunterveyttä edistävät vaikutukset perustuvat pitkälti niiden sisältämiin bioaktiivisiin yhdisteisiin, joista keskeisimpiä ovat erilaiset polyfenolit (fenoliyhdisteet), kuten flavonoidit ja tanniinit. Marjojen sisältämät fenoliyhdisteet edistävät suunterveyttä ylläpitämällä mikrobitasapainoa, estämällä patogeenisten mikrobien kasvua, kiinnittymistä ja biofilmin muodostusta suun pinnoille, sekä toisaalta edistämällä hyödyllisten mikrobien elinkelpoisuutta.
Antimikrobisuuden lisäksi marjoilla on antioksidanttivaikutuksia ja ne hillitsevät tulehdusreaktioita, joilla on merkittävä rooli erityisesti parodontiitin kehityksessä. Kaikilla tässä katsauksessa käsitellyillä marjoilla tai marjaisolaateilla oli inhiboivia vaikutuksia niin karies- kuin parodontopatogeenien kasvuun ja biofilmin muodostumiseen. Tutkitut marjat vähensivät myös hiivasienten kasvua. Lisäksi on näyttöä suomalaisten metsämarjojen antikarsinogeenisesta tehosta.
Marjojen vaikutukset suun terveyteen tunnetaan toistaiseksi vielä puutteellisesti. Suurin osa tutkimuksista on tehty in vitro –solumalleilla ja eläinkokeilla. Ihmisillä tehtyjä interventiotutkimuksia on vähän.
Finnish wild berries and oral health
This literature review examined the effects of common Finnish wild berries, i.e. blueberry, lingonberry, cranberry and raspberry, as well as sea buckthorn on oral health. Berries have been found to contribute to the development of caries, gingivitis, periodontitis, as well as prevent oral fungal infections. Also, in the case of oral cancer, it has been found that the bioactive compounds of berries may have an inhibitory effect on the growth and invasion of cancer cells.
The health promoting effects of the mouth are largely based on the bioactive compounds of the berries, the most important of which are various polyphenols (phenol compounds), such as flavonoids and tannins. The phenolic compounds contained in the berries promote oral health by maintaining the microbial balance, inhibiting the growth, adhesion, and biofilm formation of pathogenic microbes on the oral surfaces, and by promoting the viability of beneficial microbes. In addition to antimicrobial activity, berries control inflammatory reactions, which play a significant role, especially in the development of periodontitis.
So far, the effects of berries on oral health are still poorly known. The strongest research evidence is that the berries appear to have promising effects on bacteria that cause periodontitis and caries. They also reduce the growth of yeast fungi. In contrast, there is little research evidence of the inhibitory effects of berries on the growth and invasion of oral cancer cells.
Kirjoittajat:
Iisa Martikainen1
HLK
Jenni Korhonen2
Vanhempi yliopistonlehtori, FT
Arja Kullaa1
Emeritaprofessori, EHL, HLT
1Suulääketieteen oppiaine, hammaslääketieteen yksikkö, lääketieteen laitos, Itä-Suomen yliopisto, hammaslääketieteen opetusklinikka, Kuopion yliopistollinen sairaala
2Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, lääketieteen laitos, Itä-Suomen yliopisto
Suom Hammaslääkäril 2025; 5: 30–36.
Kirjoitukset julkaistaan kokonaisuudessaan digilehdessä noin kuukauden kuluttua ensijulkaisusta.