Hammaslääkäriliitto pitää pääministeri Orpon hallituksen ehdottamia irtisanomissääntelyn muutoksia tavoitteisiin nähden ylimitoitettuina ja pitkälti tarpeettomina.
Liitto esittää huhtikuussa antamassaan lausunnossa huolensa siitä, että työntekijän asema ja työsuhdeturva heikkenevät olennaisesti, vaikka muutosten talous- ja työllisyysvaikutukset kuitenkin arvioidaan vähäisiksi.
Hallitusohjelman linjauksissa työlainsäädännön uudistamisella tavoitellaan työllistämisen esteiden purkamista ja pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytysten vahvistamista.
Muutosesityksessä irtisanomissääntelyä ehdotetaan muutettavaksi irtisanomiskynnyksen alentamisen lisäksi varoitusmenettelyn, uudelleensijoitusvelvollisuuden ja irtisanomisperusteen kokonaisharkinnan osalta.
Liitto toteaa, että muutosesitykseen ei sisälly tasapainottavia toimia sen varmistamiseksi, että työntekijää suojataan työsuhteen heikompana osapuolena irtisanomistilanteissa jatkossakin.
Liitto huomauttaa lisäksi, että irtisanomissääntelyn muuttaminen voi heikentää työntekijän asemaa laajemminkin. Huolena on, että työntekijän saattaa jatkossa olla vaikeampi puolustaa oikeuksiaan, jos pelkona on työsuhteen päättäminen alennetun irtisanomiskynnyksen seurauksena.
– Työoikeusjuristina olen huolissani myös oikeudellisesta epävarmuudesta. Se jatkuisi uuden oikeuskäytännön vakiintumiseen saakka, mikäli henkilöön liittyvän irtisanomisperusteen sääntelyä muutetaan näin merkittävästi, toteaa Hammaslääkäriliiton neuvottelupäällikkö Niina Poijärvi.