Ihmiset

OpiskelijatKesäkandin muistilista 2025

21.3.2025Anu Tilander
Osaaminen kehittyi kandikesänä nopeasti, mikä oli hienoa huomata, kertoo Alvari Laine. (Kuva: Emilia Pykäläinen)

Opiskelijalle kandikesä on ensimmäinen todellinen kosketus hammaslääkärin työelämään ja tärkeä osa ammattiin kasvamista. Hammaslääkäriliiton asiantuntijat kokosivat ohjeet ja vinkit kaikille ensi kesänä työelämään suuntaaville kesäkandeille.

Kaksi kuukautta työelämässä toi varmuutta tekemiseen

– Meidät otettiin aidosti mukaan työyhteisöön. Ilmapiiri oli kannustava ja rohkaiseva, eikä ollut kynnystä kysyä, tiivistää Alvari Laine kesäkandeille tärkeitä työelämäasioita.

Kuopiossa Itä-Suomen yliopistossa 5. vuotta opiskeleva Laine toimi viime vuonna kesäkandina Siun sotella Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella. Paikka löytyi helposti Siilaisen hammashoitolasta Joensuusta, koska hän oli työskennellyt siellä hammashoitajana edellisenä kesänä.

Kandikesän alussa työpäivät koostuivat paljolti paikkauksista ja lohkeamien korjauksista, joka päivälle oli varattu myös yksi koululaisaika. Lisäksi oli lasten tarkastuksia ja maitohampaiden poistoja.

– Pidin tosi hyvänä työpaikkamme käytäntöä, jossa meille annettiin ensin helpompia perustoimenpiteitä. Varmuuden ja itseluottamuksen kasvaessa sai halutessaan hoidettavaksi myös vaikeampia toimenpiteitä ja haastavampia tilanteita, kuten poistoja, juurihoitoja ja päivystyskäyntejä, Laine kertoo.

Kliinisissä tilanteissa ohjaajan merkitys on hänen mukaansa kandille erityisen tärkeä.

– Ohjaus toimi hyvin koko kesän ajan. Nimettyinä ohjaajina oli kaksi lähiesimiestä. Lisäksi isossa hoitolassa sai tarvittaessa aina nopeasti jonkun kokeneemman paikalle ja kaikki auttoivat mielellään. Meistä huolehdittiin kokonaisvaltaisesti – kysyttiin, miten työ on lähtenyt käyntiin ja säännöllisesti tiedusteltiin, onko vastaan tullut jotain haasteita tai mieltä askarruttavaa.

Perehdytys alkoi kaikkien kesäkandien ja kätsyjen yhteisellä jaksolla, jossa käytiin läpi esimerkiksi potilastietojärjestelmää ja muita käytännön asioita.

– Työsuhdekysymyksissä ei tullut oman kandikesän aikana eteen erityistä tiedontarvetta. Eniten pohdituttivat toimenpidepalkkioasiat ja koodien käyttö, joista kysyin lisätietoa omalta ohjaajalta. Lisäksi monista käytännön jutuista sai tietoa kokeneemmilta kollegoilta ja kätsyiltä. Ennen kandikesää muistan osallistuneeni myös Hammaslääkäriliiton kesäkandi-infoon, jossa käytiin läpi työsuhdeasioita. Mielestäni työelämätietoa saisi sisältyä enemmän myös hammaslääketieteen opintoihin yliopistolla, Laine sanoo.

Parasta kandikesässä oli hänen mielestään valtava oppimisen määrä.

– Kun pääsi tekemään paljon kliinistä työtä, oppi ihan eri tavalla kuin koulussa. Kaksi kuukautta työelämässä toi lisää varmuutta tekemiseen. Tärkeää oli myös mukava työporukka ja yhteishenki. Positiiviset potilaspalautteet kannustivat ja jäivät mieleen.

 

Kesäkandin muistilista 2025

Oikeus ohjaajaan ja ohjaukseen

Hammaslääkärin tehtävissä tilapäisesti toimivalla opiskelijalla ei ole itsenäisiä ammatinharjoittamisoikeuksia, vaan opiskelija työskentelee laillistetun hammaslääkärin johdon ja valvonnan alaisuudessa.

Opiskelijalla on oikeus perehdytykseen ja ohjaukseen. Työnantajan on nimettävä opiskelijalle kirjallisesti ohjaaja, joka on laillistettu hammaslääkäri ja jolla on riittävä käytännön kokemus. Ohjaajan on toimittava samassa toimintayksikössä kuin opiskelija.

Päivystäjänä toimivalla opiskelijalla on lisäksi oltava aina tavoitettavissa laillistettu ammattihenkilö, jonka on tarvittaessa saavuttava toimintayksikköön.

Ohjaajan on aktiivisesti seurattava, ohjattava ja valvottava opiskelijan toimintaa. Ohjaajalla on velvollisuus puuttua epäkohtiin ja keskeyttää toiminta, jos potilasturvallisuus vaarantuu.

Työnantajalla on velvollisuus arvioida opiskelijan valmiudet erilaisiin tehtäviin sekä määritellä opiskelijan tehtävät, vastuu ja toiminnan rajat.

Opiskelijan on myös itse tunnistettava osaamisensa rajat. Kysy rohkeasti neuvoa, jos olet epävarma.

 

Tunne työsuhteen ehdot

Opiskelija voi työskennellä vain työ- ja virkasuhteessa. Työsopimus tehdään yleensä hyvinvointialueen tai yksityisen työnantajan kanssa. Opiskelija voi työskennellä myös työvoimaa vuokraavan yrityksen kautta esimerkiksi hyvinvointialueella, jolloin työnantaja on ko. yritys.

Työsuhteen ehdot määräytyvät terveyskeskuksissa pääosin Lääkärisopimuksen mukaan. Keskeisiä työsuhteen ehtoja ovat työaika ja palkka. Terveys­keskuksissa työaika, palkan vähimmäismäärä ja toimenpidepalkkiot on määritetty Lääkärisopimuksessa. Täyttä työaikaa tekevän säännöllinen työaika on keskimäärin 38 tuntia 15 minuuttia viikossa.

Yksityisellä sektorilla palkan määrästä ja työajasta sovitaan työsopimuksella lainsäädännön asettamissa rajoissa.

 

Tee työsopimus kirjallisena

Työnantaja ja työntekijä solmivat työsopimuksen ennen työsuhteen alkua. Viranhaltijalle annetaan yksipuolinen viranhoitomääräys.

Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti. Sopimuksesta selviävät työaika, palkka, lomat ja työntekijälle kuuluvat edut sekä näiden määräytymisperusteet.

Tarvittaessa opiskelijajäsenet voivat tarkistuttaa työsopimuksen Hammaslääkäriliiton lakimiehellä ennen allekirjoittamista.

 

Selvitä palkka-asiat

Lääkärisopimuksessa on määritelty terveyskeskusten hammaslääkärien tehtävistä vähintään maksettavat palkat. Lääkärisopimuksen nykyisen palkkausjärjestelmän mukaan tehtävästä maksetaan uraporraspalkkaa. Järjestelmässä on useita palkkaportaita, ja sovellettava porras valitaan tehtävässä vaaditun osaamisen ja vastuun perusteella.

Opiskelijan uraporraspalkka on Lääkärisopimuksen mukaan vähintään ­2 478,66 euroa. Palkan suuruus määräytyy hyvinvointialueen paikallisen palkkausjärjestelmän ja palkkatason perusteella.

Tehtävästä maksettavan uraporraspalkan lisäksi Lääkärisopimuksen mukaiset toimenpidepalkkiot maksetaan myös opiskelijoille. Toimenpidepalkkio­järjestelmän soveltamisesta voit kysyä esihenkilöltä, ohjaajalta tai oman työpaikkasi luottamusmieheltä.

Yksityisellä sektorilla palkka perustuu usein toimenpidelaskutukseen. Kiinteä kuukausipalkka tai tuntipalkka voisi olla opiskelijalle kuitenkin edullisempi vaihtoehto.

 

Luottamusmiesten apu on liiton jäsenetu

Terveyskeskuksissa työskenteleviä hammaslääkäreitä edustaa ja auttaa palvelussuhdeasioissa työpaikalla luottamusmies, joka on yleensä hammaslääkäri tai lääkäri. Luottamusmiehen apu on liiton jäsenetu. Kannattaa selvittää viimeistään palvelussuhteen alkaessa, kuka on oman työpaikan luottamusmies.

Muista liittyä työttömyyskassaan

Muista liittyä Lakimiesten ja Lääkärien työttömyyskassaan (LL-kassa) heti aloitettuasi työt. Kassan jäsenyys ei sisälly Hammaslääkäriliiton jäsenyyteen, joten sinun pitää itse liittyä kassaan. LL-kassan jäsenmaksu on 45 € vuonna 2025. Lisätietoa ja liittymisohjeet: www.ll-kassa.fi/

 

Liitosta tietoa ja tukea työelämään

Olemme jäsenten tukena ja turvana työelämässä. Liiton sivuilta löydät hyödyllistä tietoa hammaslääkärien työelämäasioista sekä liiton jäseneduista ja opiskelijatoiminnasta: www.hammaslaakariliitto.fi. Opiskelijajäsenenä saat myös henkilökohtaista neuvontaa – olemme aina valmiina auttamaan:
Terveyskeskukset: Niina Poijärvi, niina.poijarvi@hammaslaakariliitto.fi
Toimenpidepalkkiot: Nora Savanheimo, nora.savanheimo@hammaslaakariliitto.fi
Yksityinen sektori: Heikki Kuusela, heikki.kuusela@hammaslaakariliitto.fi
Liiton opiskelijatoiminta ja -tapahtumat: Ira Peurakoski, ira.peurakoski@hammaslaakariliitto.fi.

 

Hyödynnä kesäkandien ­työnohjausta

Työnohjaus on liiton uusi jäsenetu. Kesäkandien omat työnohjausryhmät kokoontuvat tänä vuonna 4 kertaa (1,5 h/kerta) 4–6 hengen ryhmissä. (Ensimmäinen tapaaminen toukokuussa ja neljäs töiden loputtua.) Teemoina: työn aloittaminen ja ammatillisen identiteetin rakentaminen, työhyvinvointi ja itsensä johtaminen, vuorovaikutus ja yhteistyö työyhteisössä sekä ammatillinen kasvu ja tulevaisuuden suunnitelmat. Työnohjaajana toimii asiantuntijahammaslääkäri Anna Chainier, lisätietoa ja ilmoittautuminen: anna.chainier@hammaslaakariliitto.fi.

 

Katso Kesäkandi-infon tallenne

Hammaslääkäriliiton Kesäkandi-info 4. vuosikurssin opiskelijajäsenille tarjoaa tärkeää tietoa työelämäasioista, kuten työsopimuksesta, palkkauksesta, toimenpideluokitusten käytöstä ja työsuhdeasioista. Vuoden 2025 Kesäkandi-infon tallenne on nähtävillä liiton jäsensivuilla, jonne kirjaudutaan jäsentunnuksilla.

 

Lue myös
Etsitkö näitä?